Борисов раздаде над 20 милиона на общините в Смолянско, управлявани от ГЕРБ

В сряда с решение на Министерския съвет бяха предоставени допълнителни трансфери по бюджетите на общини в страната в общ размер 264,1 млн. лв. От „излишъка“, или както се изразява премиерът Бойко Борисов – от „мазнинката“. Значителна част от тези пари – 23,3 млн. лева, се дават на 7 общини в Смолянско. Най-голямата сума е за Община Смолян – 9 милиона лева, а най-малката – за Община Неделино – само 350 000 лева. Три общини не получават и стотинка – Девин, Мадан и Борино.

Как и защо правителството е разпределило по този начин милионите – не е ясно. Очевидно е, че критерий не е броят на живеещите, тъй като разликата между общини като Чепеларе и Неделино, които имат почти еднакво население, е огромна. Не е и финансовото състояние на съответните общини, защото стабилната във финансово отношение Община Златоград получава над 2 млн. лв. за сметка на общини като Девин и Неделино. Не са и за приоритетни проекти.  И този път няма средства за обхода на Чепеларе, един от най-важните за подобряването на пътната комуникация на област Смолян с Пловдив и вътрешността на страната. Няма пари и за очаквания от 10 години тръбопровод от термалния извор в с. Ерма река до гр. Златоград.

Лъже ли Цвета Караянчева?

Правителството на Бойко Борисов „не дели общините по партиен признак“. Думите са на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и бяха изречени в Кърджали през октомври, когато бе направена първа копка на спортна зала в града. Разпределението на 264-те милиона лева обаче напълно опровергава думите й.

Общините в Смолянска област, които получават над 20 млн. лева – Баните, Доспат, Златоград, Смолян и Чепеларе се ръководят от ГЕРБ. За Девин, Мадан и Борино, които се управляват от БСП и ДПС, няма нищо. Изключение правят единствено Неделино и Рудозем. Средствата за Община Неделино са твърде малко и не влияят на общата картина. „Изключението“ Рудозем обаче също потвърждава правилото. Обектите, за които е отпуснато финансиране на управляваната от ДПС община, е за изграждане на водоем и външен водопровод в местността Елидже – 967 800 лева, за вътрешна водопроводна мрежа на село Чепинци (І-ви етап) – 910 000 лева. Всъщност парите са за ГКПП „Елидже“ – обект, който се изгражда от правителството чрез областния управител на Смолян. В местността Елидже има водохващане, с което се снабдява с вода част от село Чепинци. На мястото на това водохващане се прави водоем, за да се гарантира водата на граничния пункт, а средствата, посочени за „вътрешна водопроводна мрежа на село Чепинци“ се заделят, за да не остане селото без вода заради пункта.

Предизборно наливане… или оливане

Харченето на милиони без санкцията на Народното събрание се превърна в масова практика на третия кабинет на Бойко Борисов. И в предишни години, и при предишни правителства в края на годината са се отпускали средства за разходи на общините. Разпределянето им рядко е било на принципна основа, с необходимата обосновка и разчети. Но винаги се е спазвало приличие. Пари се отпускаха, макар и по-малко, за общините, управлявани от опозицията. Този път демонстрацията е явна, а Борисов дори не имитира разделение между Партия и Държава.

Още докато вървеше, образно казано, заседанието на Министерския съвет, медиите получиха прессъобщения с информация за щедрите трансфери от Бойко Борисов към българските общините. Не от правителствения пресцентър, не от областните управители, не от кметовете на общини, а от областните структури на ГЕРБ. В тях описанието на милионите и целевото им предназначение се придружаваха с изявления на депутатите от региона и областните ръководители на ГЕРБ. Около 11.00 часа в сряда в цялата страна от местните офиси на ГЕРБ до местните медии бяха изпратени съобщения по калъп. Във всички тях се неизменно бе подчертавана ролята на първия партиен и държавен ръководител Бойко Борисов. Ще цитирам само части от прессъобщението на ГЕРБ – Смолян. „Правителството и министър-председателят Бойко Борисов за пореден път показаха ангажираност към проблемите на родопските общини“ – казва областният ръководител на ГЕРБ Николай Мелемов. „Допълнителните трансфери са необходими за реализирането на значими проекти, от които ще се възползват стотици жители от региона“, отбелязва и депутатът д-р Даниела Дариткова.

 

Вижте повече в сайта Otzvuk.bg