Мелемов иска да продаде Стоматологията в Смолян, зъболекари излязоха на протест- Отзвук.бг

Стоматолози излязоха на протест срещу предложението на кмета Николай Мелемов да продаде сградата на Стоматологичната поликлиника в Смолян. „За нас това е като гръм от ясно небе, а в същото време колеги подписват нови договори за наем”, каза пред „Отзвук” д-р Митко Чолаков – зам.-председател на Районната колегия на стоматолозите в България. Както той, така и повечето негови колеги днес са разбрали за внесената докладна, която ще бъде разгледана от ОбС в сряда. Кметът обосновава предложението си с „постъпили инвестиционни намерения”.
„Останахме леко разтревожени и изненадани, че в предстоящата сесия на Общинския съвет е включена разпродажбата на помещенията в поликлиниката. Ние, като съвестни наематели, не сме по никакъв начин информирани и никой нищо не знае. Колегите са притеснени и от факта, че може да останат без лечебни заведения, където да практикуват. Реално в Стоматологичната поликлиника се извършва първична и специализирана дентална помощ. Тук се намира единственият орален хирург, ортодонт и детски стоматолози”, добави д-р Чолаков.

Районната колегия на стоматолозите е входирала днес позицията си до кмета Мелемов, председателя на ОбС и общинските съветници. Те настояват точка 19 от дневния ред на предстоящото заседание на Общинския съвет да отпадне, или да се отложи във времето, когато има дебат и ясна представа как да се постъпи.

„Не очаквах, че в един момент ще ни бъде съобщено – ние продаваме помещенията, всеки се спасява поединично. Щом са поели ангажимент да ги дадат под наем, е редно поне да получим информация защо, как и кога се случва това и да си търсим варианти. Не е много коректно да ни оставят при свършен факт. Всичко, което правим в кабинетите е за наша сметка – нищо не ни се приспада от наемите, всеки се е постарал да направи работното място уютно за себе си и пациентите”, ядосва се д-р Виктория Пискова. Младата жена от три години работи в поликлиниката и има подписан договор за още две години. На същото положение е и колегата й д-р Мартин Божанов. „Притеснява ни, че оставяме без друг вариант за месторабота. Стоматологичните кабинети са със специални изисквания, със специален статут, който е трудно да бъде узаконен в жилищна или друга сграда. Има изисквания за осветление, квадратура, височина, за чакалня, санитарен възел. Тук всичко е уредено, защото това е стоматологична поликлиника”, добави д-р Божанов.

Според председателя на колегията д-р Емил Сариев гласуването на продажбата на сградата ще наложи пререгистрация на лечебните заведение по дентална помощ. Те се опасяват, че някои стоматолози може и да прекратят своята лечебна дейност.