Областният управител на Благоевград оспори в съда желанието на общината да тегли заем

Областният управител на Благоевград Николай Шушков е оспорил в Административен съд – Благоевград решението на общинските съветници за поемане на дългосрочен дълг.

Информацията публикува БТА, като се позовава на благоевградската областна администрация.

Решението за поемане на дългосрочен дълг чрез „Фонд за устойчиви градове“ за реализиране на инвестиционно намерение за ремонт на съществуващия аквапарк в града и разширяване на крайградския парк „Бачиново“ бе взето на извънредна сесия на Общински съвет на 17 септември.

Мотивите, посочени в заповедта на областния управител са, че решението е взето в противоречие на Закона за общинския дълг, според който инициативата за внасяне на предложение за поемане на общински дълг е единствено и само на кмета на общината.

Всъщност, такова предложение вече бе внесено за разглеждане от кмета на Благоевград Илко Стоянов на сесия в края на май, но тогава беше отхвърлено.

Върнатото от областния управител решение следваше да се разгледа от общинските съветници в двуседмичен срок, но на сесията от 7 октомври съветниците отхвърлиха предложението за отмяна на решението за поемане на дългосрочен дълг, както и да разгледат заповедта на областния управител, с което оставиха в сила взетото на 17 септември решение, припомня БТА.