Съд улесни Румен Гайтански да удвои площта на завода си в Павликенско без екооценка

Статията е препечатана от dnevnik.bg. 

Административният съд във Велико Търново на първа инстанция де факто даде зелена светлина на проекта на дружеството „Петрургия“ да разшири двойно мащаба на бъдещия си завод за каменна вата в село Върбовка, Павликенско. Определението е обявено в понеделник – деня, в който и областната екоинспекция (РИОСВ) отложи провеждането на експертния екосъвет за енергийния източник на планирания завод – най-голямата по мащаб на Балканите инсталация за горене на отпадъци, срещу която са над 20 хил. души от местното население.

Поводът за съдебния спор е решение на директора на РИОСВ в последните дни от управлението на ГЕРБ през 2021 г. Тогава „Петрургия“ получава разрешение да не минава през процедурата за оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) на плана си да удвои мащаба на бъдещия си завод. Първо намерението минава безпроблемно в общинския съвет на Павликени, а след това и в РИОСВ, въпреки че строежът се разширява двойно, а сред земите, върху които ще се разположи, има и държавни, и общински – според жалбата по делото. В нарушение на закона не е променен и Общият устройствен план на Павликени, който не предвижда такива строежи, посочва жалбоподателят.

Тези разрешения минават очевидно без гражданите да разберат – от делото става ясно, че съобщенията са огласени на табла в съда и в общината, а възражения няма.

Определението може да се обжалва. То е публикувано анонимно, без да става ясно кой съдия се е произнесъл. Във въпросния съд работят шестима съдии.

Проектът предвижда да се изгарят по 1344 тона отпадъци на денонощие, или над 400 хил. тона на година. Инсталация с такива размери ще предизвика мащабно замърсяване на въздуха, почвата, водите и растенията в радиус от близо 50 км, предупредиха от гражданско сдружение „Ти решаваш“, което представлява местното население против проекта. Отпадъците, които ще се отделят при изгарянето, ще поставят в риск здравето на жителите в цялата Великотърновска област, включително в областния град.

Отделно от това 67 камиона ще трябва да возят по 20 т товар всеки ден, което ще произведе допълнително огромно количество вредни емисии и разбиване на пътищата. „Става дума транспортирането на RDF, изгарянето на RDF, транспортиране на отпадъчни пепел и шлаки от процеса на изгаряне, транспортиране на готова продукция, замърсяване с диоксини, фурани и тежки метали“, посочиха от „Ти решаваш“.

Вижте определението тук.