Зам.-кмет на Силистра пътувал на общински разноски до САЩ като „шофьор“ на национален ученически отбор по информатика

Докато част от участниците в отбор по информатика от Силистра е трябвало сами да осигурят пари за пътуването си до САЩ в началото на август, заместник-кметът на общината по “Хуманитарни дейности” Мария Недялкова е похарчила 6 хил. лв. от местния бюджет, за да придружава учениците като „шофьор“. Това става ясно от проверка на „За истината“.

Става дума за състезанието Microsoft Office World Championship 2023, което проверява уменията на ученици от цял свят, представили се тлично в националните първенства. През тази година за участие в състезанието от Силистра се класираха петима ученици, при положение, че целият национален отбор се състоеше от 6 души.

Далеч не всички петима ученици от Силистра обаче са имали шанса да получат финансиране от общинския бюджет като зам.-кмета Мария Недялкова. В предходни години местната администрация е подпомагала участието на ученици в събитието, но този път те са били предупредени сами да търсят финансиране за пътуването си. Родителите на две от децата са осигурили 12 хил. лв. за участието им в Microsoft Office World Championship 2023, но останалите така и не успяват да съберат парите.

Това става причина техния преподавател по информатика да отправи писмено искане до кмета на Силистра за отпускане на средства за още двама ученици и за нея самата като специално поканен придружител. Разноските на петия участник от града са поети от компанията „Майкрософт“, тъй като той се е класирал първи в квалификационното национално състезание.

В писмото, отправено до кмета и представено пред Общинския съвет през месец май Искра Николова, преподавател по инфоратика в Природо-математическата гимназия “Климент Охридски” в града информира, че за поредна година ученици, които тя е подготвила, се представят отлично и петима от тях участват в общо шестчленния национален отбор на България  за състезанието в Орландо, Флорида.

Според обясненията на зам.-кмета Мария Недялкова, дадени пред общинските съветници в града, родителите на други двама от учениците са успели да намерят 12 хил. лв. за участието на децата им в състезанието. Трети е финансиран от „Майкрософт“ и така така останало да бъде отпусната сума за за още двама участници и преподавателката им, която е била специално поканена да придружи отбора.

Участниците от Силистра в състезанието по информатика в Орландо, Флорида. „Водачът“ Мария Недялкова държи левия край на националния трикольор.
Снимка: Община Силистра/Фейсбук

С решение от 25 май т.г. Общинският съвет в Силистра одобри финансиране в размер на 18 хил. лв. от бюджета на общината  за двама ученици от отбора и техния преподавател. Като техен придружител обаче а Орландо заминава и самата Мария Недялкова.

Това стана ясно едва след като снимки от Съединените щати бяха качени в социалниште мрежи. Едва след това в сайта на общината бе публикувана информация, че отборът бил “воден” и от Недялкова.

Според справката, предоставена на „За истината“ от кмета на Силистра в отговор на запитване по Закона за достъп до обществена информация се оказва, че 6 хил. лв. са били отпуснати  от бюджета на общината без одобрението на Общинския съвет.

Отговор от кмета на община Силистра на нашето питане по ЗДОИ Илюстрация: „За истината“

Отговорите на поставените въпроси сочат, че в общината е била получена покана от доц. д-р Николай Нетов, ръководител на националния отбор, именно Недялкова да бъде командирована, за да придружи отбора. Тази покана е получена на 26 май т.г. – ден, след като Общинския съвет в Силистра вече е гласувал размера на разхода за пътуването на отбора.

Но най-любопитното в цялата история се оказва функцията, която е изпълнявала Мария Недялкова, зам.-кмет на Силистра по „Хуманитарни дейности“ по внреме на пътуването си до САЩ.

Преподавателят на учениците, участвали в състезанието Искра Николова, с която се свързахме по телефона, коментира пред за “За истината”, че включването на Мария Недялкова наистина е станало в последния момент, но то се оказало полезно и необходимо, защото националният отбор имал нужда от водач и най-вече от шофьор (ползвали са автомобили под наем за придвижване) и докато са били в САЩ г-жа Недялкова е била именно шофьорът на групата.

Вижте повече в zaistinata.com.