Синът на бивш полицейски шеф в Харманли получава общински имоти за 35 години без търг и конкурс

Синът на бившия областен полицейски шеф в Хасково, а преди това на районното управление в Харманли ще получи без търг или конкурс право на строеж върху общински терени за 35 години – максималния срок на концесионните договори.

Това стана след като днес на заседание на Общински съвет – Харманли съветниците приеха внесеното от кмета на Харманли Мария Киркова предложение да гласуват възмездно право на строеж за 35 години върху три имота в с. Славяново.

Искането е от Александър Цанков, управител на компанията „Бендида холидей“. Той е син на бившия областен полицейски началник в Хасково Ангел Цанков.

Дружеството има предварително съгласие за изграждане на фотоволтаични електроцентрали (ФтЕЦ) върху имотите, които иска от Общината. Единият е с размер 3392 кв. м., вторият – 3 909, а третия 2225 кв. м.

За двата имота ще трябва да плати 38 253 лева, а за третия – 11 932 лева право на строеж.

В друга докладна записка кметът на Харманли поиска от съветниците да одобрят проект за Подробен устройствен план – за подземна кабелна линия до с. Поляново, където община Харманли миналата година даде без търг или конкурс близо 1700 декара земи на „Грийн Профит“ ЕООД от Минерални бани.

Дружеството от дълги години работи на загуба, но с писмо до общината заяви намерение да плати няколко милиона за право на строеж. Адресната му регистрация е с. Минерални бани, ул. „Христо Ботев“ 13. Проверка на „За истината“ показа, че там има само необитаема сграда, а съседите й не знаят в нея да е имало фирмен офис.

Така изглежда ул. „Христо Ботев“ 13 в с. Минерални бани
Снимка: Иван Атанасов

Доминиращото мнозинство в харманлийския общински съвет е на ГЕРБ и ДПС и винаги подкрепя безусловно докладните записки, внесени от кмета Мария Киркова, която също е от партията на Бойко Борисов.

Очаквано така се случи и днес. Предложението на кмета беше гласувано от ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Против бяха единствено от БСП, с мотива, че не са съгласни общински земи да се дават на други да правят фотоволтаични паркове.

Кметът Мария Киркова реплекира, че след като от Министерството на финансите са удържали от бюджета на общината отпуснатия безлихвен кредит за обещетенията в с.Бисер, тя е останала без капиталови разходи и няма откъде да запълним липсващите средства, за да може да функционира.

Вижте пълната статия в zaistinata.com