Пловдив е напът да осребри схемата с приватизацията на парка край Гребната база

Община Пловдив е напът да плати близо 29 млн. лева за около 68 дка терени от парка край Гребната база, които някога са били публична собственост. На предстоящото на 7 септември заседание на общинския съвет ще се разгледа предложение от администрацията на кмета Здравко Димитров за откупуване на 67.7 дка от парк „Отдих и култура“, които в момента са собственост на дружеството „Тея инвест“.

Докладът за сделката идва по-малко от два месеца преди края на мандата на настоящия кмет и общински съвет. Преди 4 години Димитров беше издигнат за поста от ГЕРБ. В последствие лидерът на партията Бойко Борисов се отрече публично от него, а пловдивският кмет официално напусна формацията, но без да изпълни заръката на Борисов да се оттегли и от общинското управление.

Общината първо позволи застрояването

Въпросните близо 68 дка, които община Пловдив се готви да купи, са част от терен от 81 дка от парк „Отдих и култура“. В края на 2022 г. общинският съвет на практика позволи застрояването на имота с промени в Общия устройствен план на града, с които смени предназначението му. Същият имот до преди 20 години е бил общински. Собствеността му е сменена по познатата схема с образуването на публично-частно дружество, което в последствие става изцяло частно.

След разразилия се скандал заради разрешеното застрояване на парка край Гребната база, администрацията, която предложи градоустройствената промяна въпреки недоволството на гражданите, се втурна да търси начин да си върне имота. Оказа се, че единственият полезен ход е осребряване на схемата през изкупуване на частния терен.

После се втурна да търси решение

Първоначално от „Тея инвест“ предложиха общината да придобие всички 81 дка за 34.8 млн. лева без ДДС или за 428 лева на кв. метър. Оценката е направена от независим оценител. От общината твърдят пък, че не може да се каже към момента какво би могло да се построи на терена, тъй като все още не били ясни намеренията на инвеститора.

В средата на август 2023 г. от „Тея инвест“ са направили нова оферта на общината. От дружеството са информирали местната власт, че са разделили големия терен на две – един с площ около 13.5 дка и втори с площ 67.8 дка. От дружеството предлагат местната власт да купи по-големия имот за близо 29 млн. лева без ДДС. От общината тълкуват разделянето на имота като сигнал, че частният собственик смята да прави нещо на него.

Спешно решение

Администрацията използва това като аргумент да прокарат въпроса спешно през общинския съвет в самия край на мандата на Здравко Димитров.

От предложението, внесено формално от зам.-кмета Величко Родопски, става ясно, че плащането на сумата ще става на четири вноски за четири години – първа от 10% от цената и три от по 30 на сто. Последното плащане трябва да е 1 август 2026 г.

Вижте пълната статия в MediaPool.

Според сайта „Под тепето“ вероятно предложението ще събере достатъчно гласове и сделката ще стане факт.