В с. Млечево – за улицата на кмета асфалт, за останалите – кърпеж

За ремонт на четири улици в севлиевското село Млечево това лято Община Севлиево пренасочи от парите за капиталови разходи 30 000 лв. Ремонтите са на привършване, резултатът на места трудно се забелязва и кърпежът по някои от дупките едва ли ще личи напролет. Затова пък малката уличка, която води към къщата на кметския наместник на селото и други два имота, е преасфалтирана по всички правила, въпреки, че не е в списъка с подлежащите на ремонт.

В средата на юли т.г. Общинският съвет на Севлиево одобри 600 хил. лв. от средствата за капиталови разходи да бъдат трансформирани за неотложни пътни ремонти. 500 хил. лв. бяха за ремонти на улици в селата, поименно описани в справка, с останалите 100 хил. лв. бе заложено да се изкърпят общински пътища.

До искането на администрацията за пренасочване на средствата се стигна „след преглед състоянието на уличната и пътна мрежа в община Севлиево“, който е определил „поименно обекти с конкретен размер на финансиране в населените места и общинските пътища, които подлежат на неотложни текущи ремонти“, се казва в предложението от местната общинска администрация до Общинския съвет.

Изкърпен компрометиран участък в махала Баева ливада

За с. Млечево във въпросната справка са заложени 30 хил. лв. Парите са разчетени за четири улици в три махали – ул. „Петко Петков“ в махала Рогулят, ул. „Христо Смирненски“ в махала Мариновци и улиците „Васил Левски“ и „Черни връх“ в махала Баева ливада.

Една от четирите улици – „Черни връх“ в махала Баева ливада, от години става все по-труднодостъпна за автомобили, а това лято преминаването по някои участъци бе невъзможно. Месеци наред по тази улица вървят натоварени с дървени трупи тежкотоварни машини и от напукания и изронен асфалт на места нищо не остана.

Ремонт на компрометирани участъци в махала Баева ливада

След заложения „неотложен“ ремонт най-компрометираните участъци са изкърпени, но местните имат съмнения че напролет кърпежите ще личат. По най-натоварения селски път няма крайпътни канавки и водата се стича директно по асфалта. Това в комбинация с извозването на тонове дървесина прави пътя абониран за нов ремонт още след месеци.

В ситуацията има една любопитна подробност – извън списъка с улици за неотложен текущ ремонт е малката уличка в махала Браева могила, която води към дома на кметския наместник на с. Млечево.

Изцяло преасфалтирана малката уличка, която води само към три къщи едната е на кметския наместник на селото. Улицата не е в списъка с подлежащи на ремонт

И за непросветен в материята е очевидно, че там не става дума за кърпеж на дупки, а за цялостно преасфалтиране по всички правила на качествената работа. В края на тази улица има само три къщи. По нея никога не се движат тежкотоварни машини, защото тя води само до три входни врати. „Аз им заръчах само да хвърлят малко асфалт на две дупки, после видях, че са асфалтирали десет метра“, обясни кметският наместник Иван Иванов (асфалтирани са повече от 10 м, видя лично човек на „Севлиево онлайн“, б.ред.).

Пред медията Иванов обясни, че не е знаел, че неговата улица ще се асфалтира и останал изненадан като видял свършеното. „Сега всички ще си помислят, че улицата на кмета е направена а другите не са, но се кълна, че нямам нищо общо с този ремонт“, каза той.

Всъщност наместникът на с. Млечево едва ли не е имал информация кои улици са в списъка за неотложни ремонти, още повече, че списъкът е публично достъпен на сайта на Община Севлиево и неговата улица в него липсва. Тогава от какво е бил изненадан?

 

Вижте повече в сайта Севлиево -онлайн