Ден преди насрочения протест започна събарянето на знаков плувен комплекс във Варна- За Истината

 

Ден преди насрочения за 1 февруари граждански протест в защита на емблематичния за Варна „Дом Младост“ багери влязоха в комплекса и започнаха събарянето му.

За това сигнализираха в полицията и в медиите граждани, живеещи в близост. Освен от събарянето на комплекса те бяха притеснени и от факта, че то е започнало до паркиралите в съседство автомобили без преди това да е имало някаква информация за старта на разрушителните дейности.


Снимка: принтскрийн от видео във Фейсбук

Според живущите до комплекса, пристигналите по сигнал служители на реда са заявили, че работниците имат всички необходими документи.

Сагата с разрушаването на „Дом Младост“, на чието място частният инвеститор, закупил комплекса планира да построи жилищна сграда, се развива от няколко месеца.

През миналото лято новината за събарянето организира за часове десетки граждани от Варна на протест. Тя стигна до обществеността след като наемателите на сградата получиха предизвестия до 20 юни да я напуснат. Неочакваното съобщение провокира представители на спортни школи и родители на деца, които тренират в комплекса да изразят своето недоволство.

От години в минералния басейн на „Дом Младост“ тренират и се лекуват хора със здравословни проблеми. В него има медицински кабинети, масажи, фитнес, рехабилитация.

Комплексът е единственото място във Варна, гордо наричаща се „морска столица“, където има закрит басейн, подходящ за малки деца, както и за рехабилитация на деца със специални потребности.

След няколко протеста, започнаха и съдебни спорове, а граждани поискаха отмяна на разрешението за събаряне докато те не приключат. Тогава адвокат Мария Димитрова съобщи, че има събрани 4000 подписа в защита на „Дом Младост“, но внесената подписка в Община Варна е изчезнала.

За да потуши възникналото напрежение представител на инвеститора показа проекта. Построеният преди 36 години „Дом Младост“ ще се превърне в “Дом Младост Medical SPA”, заяви на пресконференция проектантът му Красимира Костова.

Комплексът ще бъде разположен на 9392 кв.м, с разгърната застроена площ 32 000 кв.м. Ще разполага с 2 вътрешни и 3 външни басейна, СПА, балнеолечебен, рехабилитационен и медицински център, стоматологични кабинети, аптека, обясни Костова. Височината на жилищните блокове ще бъде между 8 и 12 етажа.

Според плановете на инвеститора, новият компкес ще бъде построен в рамките на 2 години, след като проектът бъде завършен и одобрен и бъде издадено разрешително за строеж. Инвеститорът е чуждестранен, а юридическото лице е „Дом Младост“ ЕООД, се разбра още по време на представянето.

Присъстващите граждани, обаче, изразиха мнение, че не вярват на инвеститора и имат подозрения, че всичко ще се превърне в затворен жилищен комплекс, недостъпен за тях.

Поел съм ангажимент към различни организации и сдружения, че вода в „Дом Младост“ ще има и тя ще бъде достъпна за всички граждани, за децата и хората, които са в нужда за провеждане на рехабилитационни процедури, заяви главният архитект на Варна Виктор Бузев, който обясни, че сега се запознава с проекта, но че няма да подпише план, в който „Дом Младост“ не изпълнява функциите, които е изпълнявал и до момента.

Междуврмеменно Сдружение „Да спасим Дом Младост“ организира нов протест. Този път недоволни граждани ще се съберат пред Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Варна в защита на Дом Младост и минералните му води. Протестът е насрочен за утре 01.02.21 (вторник) пред сградата на РИОСВ.

„Призоваваме институциите да упражнят властта си и да спрат настоящото разграбване на природните ни блага – минералните води на Варна. Само няколко дни след нашия протест и искания за запазването на Дом Младост като социално- здравен балнеоцентър с общ достъп, в него се вкара тежка строителна техника и той се разрушава. Сградата е оградена и се събаря, докато има съдебно производство, прокурорски преписки, оспорва се собствеността, а концесията на минералните води от Общината не е прекратена. Ще насочим вниманието на РИОСВ към унищожаването на тръбопроводната система, снабдяваща сондажа с Дом Младост, свалянето на подкачващи помпи към чешмата и спирането на цялостното захранване с уникалната термална вода, една изключителна държавна собственост“, се посочва в призива на организаторите.

Към „За Истината“