Близо 87 хил. лв. са били похарчени от бюджета на Благоевград за задгранични пътувания на бившия кмет на града Атанас Камбитов

Статия е публикувана в сайта За истината.

Близо 87 хил. лв. в рамките на две години са били похарчени от бюджета на Благоевград за задгранични пътувания на бившия кмет на града Атанас Камбитов и хора от „вътрешния кръг“ в администрацията му като в тази сума не влизат командировъчните, които са им били изплатени. Цел на пътуванията са били популярни туристически дестинации. Всички разходи за самолетни билети и настаняване са платени от бюджета на общината през дружеството й „Благоевград Фест“ ЕООД , но без да е ясно, по чия покана са били осъществени и каква работа е била свършена.  

До Париж, през Лил, Бордо и Ла Рошел

Според справката, която „За истината“ получи по Закона за достъп до обществена информация, от закритото през януари общинско дружество „Благоевград фест“,  бившият кмет на града Атанас Камбитов и екипът му са осъществили през 2018 и 2019 г. 19 служебни пътувания.

Справката, получена от „Благоевград фест“ (стр.1)
Справката, получена от „Благоевград фест“ (стр.2)

Първото пътуване  е до Франция, между 24 и 28 април 2018 г.,  като в справката не е уточнен града – крайна цел на командировката. Ясно е само, че тя е струвала 16 хил. лв., включващи самолетни билети и настаняване. Тази командировка е осъществена от Камбитов, Христина Шопова, която по това време е заместник кмет по култура и хуманитарни дейности, тогавашният председател на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков, директор на правната дирекция на общината Антония Методиева и Десислава Бинева, която не е служител на Общината. Освен средствата за настаняване и билети, четиримата са получили и по 685 лв. командировъчни, а Бинева 342 лв. Основание за командировката, според данните, предоставени от дружеството е „Организиране на фестивал Франкофоли“.